Każdy z nas pewnie spotkał się z sytuacją, w której znajduje opakowanie witamin lub innego suplementu diety w szafce, który okazuje się przeterminowany. Zadajemy sobie wtedy pytanie, czy taki produkt nadaje się jeszcze do spożycia? Czy witaminy ulegają przeterminowaniu? Czy jest bezpieczny okres, w którym możemy przyjąć produkt po dacie ważności? [...]
[...] soku jabłkowego, oliwka czarna 0,6%, naturalny koncentrat soku z cytryny, sól. Wartość odżywcza W daniu tym, w 100g znajduje się 95 kcal, w tym: 1,8 g tłuszczu, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g, 8,4 g węglowodanów, w tym 1,1 g cukrów, 2,2 g błonnika, 10,1 g białka, 0,95 g soli. Nadanie nowego smaku tradycyjnej mięsnej potrawie jest [...]
[...] że służba zdrowia na świecie staje przed ogromnym wyzwaniem. Jak wskazują badania, około 26% osób na świecie ma nadwagę, a ponad 600 milionów to ludzie otyli. Tłuszcze, kwasy tłuszczowe trans, są to składniki, które będą wpływały na znaczne pogorszenie np. poziomu cholesterolu, jak i wpływały również na poziom lipoproteiny LDL i HDL, [...]
Wspólną nazwą witaminy E określanych jest 8 podobny cząsteczek, podzielonych na 2 kategorie – tokoferole i tokotrienole. Wszystkie te formy są aktywne biologicznie, chociaż za najbardziej bioaktywną formę i prawdziwą niezbędną witaminę uznawany jest jedynie alfa tokoferol, ponieważ tylko ta postać wiąże się preferencyjnie z odpowiednim białkiem [...]
Większości osób, gdy wspomni się o diecie czy ćwiczeniach, pierwsze co przychodzi na myśl, to odchudzanie. Jednak dieta i treningi są związane nie tylko procesem redukcji, ale również budowania i utrzymanie masy mięśniowej, które wbrew pozorom, mogą być dużo trudniejsze niż odchudzanie. Podsumowanie Aby zbudować ładną sylwetkę, warto mądrze [...]
Płaski brzuch jest głównym celem osób z nadwagą. Nic tak nie podkreśla dobrej sylwetki, jak brak fałdek w okolicy pasa. Nie tylko ciało prezentuje się korzystniej, ale również jest zdrowsze. Otyłość w okolicy pasa, jest czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju chorób metabolicznych. Warto więc zadbać o wygląd fizyczny nie tylko dla mocniejszych [...]
Trudno przecenić znaczenie snu dla naszego zdrowia, osiągnięć sportowych oraz wyglądu naszej sylwetki. Dlaczego zatem w naszym zabieganym świecie sen jest tym, co najczęściej znajduje się na końcu naszych priorytetów…? Podsumowanie Planując swoją kolację, weź pod uwagę fakt, że sen służy relaksowi. Zatem tak powinna wyglądać Twoja codzienna [...]
[...] winią sposób odżywiania. Standardowy model odżywiania zachodniego obejmuje konsumpcję dużej ilości kwasów tłuszczowych typu trans, małą ilość produktów zawierających kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i dużą ilość przetworzonej żywności. Jej pewnego rodzaju przeciwieństwem jest model odżywiania zwany śródziemnomorskim. Za sztandarowy [...]
Nasz sposób żywienia, czyli dieta, nie tylko wpływa na wygląd naszego ciała, ale również na nasze samopoczucie czy funkcję organizmu. W artykule tym skupimy się na odżywianiu i jego wpływie na stawy. Poruszymy kwestie produktów, jakich należy unikać, gdy mamy problemy z aparatem ruchu, stanami zapalnymi czy kontuzjami. W drugiej części artykułu [...]
[...] czy na rowerze spinningowym. Wtedy porcja węglowodanów w napoju może być dopiero początkiem suplementacji. Zwykle przy takiej sesji wykorzystuję kofeinę (200-300 mg), aminokwasy (20-30 g na litr napoju) i węglowodany (30-50 g na litr napoju). Nie są to stwierdzenia marketingowe, taka mieszanka może odmienić jakość treningu. Im dłużej i ciężej [...]
[...] W normalnych okolicznościach insulina wpływa na tlenek azotu, naczynia stają się rozszerzone, a przepływ krwi do tkanek rośnie (dlatego łatwiej może się tam dostawać cukier, kwasy tłuszczowe i inne rodzaje „paliwa” niezbędne mięśniom). Im wyższe jest ciśnienie krwi, tym gorzej przepływa ona do tkanek, dlatego insulina ma problem z transportem [...]
Po przeprowadzeniu wszechstronnej analizy badań zespół naukowców opublikował w 2020 roku charakterystykę potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania odżywek białkowych na bazie białek serwatkowych przez osoby z cukrzycą i stanami przedcukrzycowymi oraz zespołem metabolicznym. Wyniki te mogą stanowić cenną wiedzę dla dietetyków, [...]
Uprawianie sportu wyczynowego niesie za sobą zwiększone zapotrzebowanie organizmu na niektóre substancje odżywcze, które dość trudno jest zaspokoić z konwencjonalnej diety. O ile prawidłowo zbilansowany jadłospis jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na podstawowe związki mineralne czy też witaminy (jednak nie wszystkie), o tyle dostarczenie [...]
[...] ze schładzania całościowego stóp, jak i miejscowego, w okolicach guza piętowego stopy. Bardzo dobrze sprawdzają się również suplementy o działaniu przeciwzapalnym jak kwasy tłuszczowe omega 3, kwas bosweliowy, metylosulfon. Jeżeli stan zapalny jest lekki i pozwala nam podjąć aktywność fizyczną, możemy wdrożyć ćwiczenia rehabilitacyjne, [...]
[...] Co znajdziesz i o czym przeczytasz w tym artykule? Chcąc z kolei poprawić osiągi treningowe, modelować sylwetkę, można wykorzystać stacki kreatynowe, boostery, czy aminokwasy, które poprawią funkcjonowanie mięśni i przyspieszą regenerację. Zaczynamy treningi - o czym należy pamiętać? Skup się na małych celach, pozwoli Ci to podtrzymać [...]
[...] temperaturze. Do szczególnie wartościowych z punktu widzenia zdrowia źródeł tłuszczy w diecie zalicza się tłuste ryby o niskim stopniu przetworzenia, gdyż bogate są w kwasy omega-3. Na uwagę zasługują roślinne oleje tłoczone na zimno, takie jak oliwa z oliwek, olej lniany, czy olej rzepakowy. Cennych kwasów tłuszczowych dostarczają [...]
Skala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) została opracowana jako metoda oceny zdolności antyoksydacyjnych substancji, a jej głównym zastosowaniem było porównywanie właściwości antyoksydacyjnych różnych pokarmów i suplementów. Opracowana przez National Institute on Aging w ramach National Institutes of Health (NIH) w Stanach Zjednoczonych, [...]
[...] wykazało, że ponad 18 000 kobiet spożywających produkty mleczne o większej zawartości tłuszczu, miało mniejsze ryzyko nadwagi. Jak to możliwe? Niektóre niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są usuwane z mleka, gdy jest ono odtłuszczone. Kilka badań wykazało, że kiedy ludzie redukują ilość tłuszczu w diecie, mają tendencję do zastępowania go [...]
Witamina C, nazywana bardziej fachowo kwasem askorbinowym, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W przeciwieństwie do większości zwierząt, człowiek oraz inne naczelne oraz świnki morskie nie posiadają zdolności syntezy kwasu askorbinowego, dlatego też jest on dla nas mikroskładnikiem pokarmowym, niezbędnym w codziennej diecie. [...]
Czy masz wrażenie, że cały czas jesteś głodny? Niby zjadłeś posiłek, ale chwila moment i znowu szukasz jakiejś przekąski. Co sprawia, że masz taki apetyt? Co wpływa na to, że Twoje ciało domaga się nadprogramowego jedzenia? Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się więcej i móc przeciwdziałać skutkom podjadania, chroniąc tym swoje zdrowie i sylwetkę. [...]